sten med kontakt sort

Lær at sætte grænser for børn/teenagere

 

Det er vigtigt at der er nogle grænser i livet, også for børn / teenagere.


Vi ved alle at når man får børn, så bliver vore grænser til stadighed prøvet af.


Det starter kort tid efter fødslen, og stopper ikke før ungerne er fløjet fra reden. Det er simpelthen en naturlov der siger, at børn skal prøve hvor grænsen er. De skal have nogle voksne at spille boldt op af, og hvis ikke de voksne spiller igen, så flyver bolden videre og man kan ikke være sikker på hvor den lander.

De fleste voksne/forældre ved godt hvor de mener grænsen skal være, men når de står i en konkret situation, kan det være svært at stå fast på det man mener.

Vi kender alle den situation, hvor man skal handle på vej hjem fra arbejdet og den 3 årige er sulten og vil have vingummi. Man er måske også selv sulten og træt, så selv om man godt ved at det er en dårlig ide med vingummi kort tid før spisetid, så er det lettest at give efter, fordi man så undgår konflikter.

Eller den 13-årige teenager der vil i byen med vennerne, og ikke vil komme hjem før kl. 03.00. Du mener at det må være rimeligt, hvis han må være ude til kl. 24.00. Du får et beskidt svar og får at vide at ALLE de andre må være ude til kl. 03.00, og at det kun er dig der er gammeldags! Også her er det lettest at give efter, og slippe for en konflikt.

 

I begge tilfælde er det at gøre barnet/den unge en bjørnetjeneste ved at lade stå til. Barnet vil være tilfreds med det eftergivende svaret udaf til, men inderst inde vil barnet faktisk hellere have nogle faste grænser som det kan forholde sig til. Så det kan godt være det giver konflikter her og nu, men på længere sigt vil man få et ungt menneske, der ved der findes grænser, som man skal holde sig inden for.

Vi lever alle i det daglige med nogle grænser, der ikke må overskrides. Bare i færdselsloven er der mange grænser man skal holde sig inden for, på arbejdspladsen er der mange grænser, og i hjemmet bliver der nødt til at være nogle grænser, for at vi alle kan trives sammen.

Hvis børnene ikke lærer det fra de er små vil barnet / teenageren blive set på som umulige og trælse af voksne som ikke kender dem.
De vil komme ud for situationer hvor de vil blive valgt fra, hvis de ikke ved hvordan de skal opføre sig. Det er jo faktisk ikke barnets/teenagerens skyld at de ikke ved hvordan man opføre sig, men der i mod de voksne der skulle have fortalt dem det under deres opvækst.

Er dette en problematik som du kan nikke genkendende til, og vil du gerne have styrket dig selv af i forhold til at sætte grænser, så kontakt mig og vi kan snakke om de muligheder der er.