sten med kontakt sort

Kan teenagere være stresset?

Ja, teenager kan være stresset..

Stress er et meget alvorligt fænomen, også når det drejer sig om unge mennesker.
Alt for mange unge kører sig selv alt for hårdt. De vil nå det hele og helst på den halve tid.

De skal passe deres skole og læse deres lektier. Hvis de har ambitioner, må de have orden i tingene og sørge for at følge med, så de får nogle rimelige karakterer, der giver dem adgang til videre uddannelse. De stiller store krav til sig selv, også m.h.t. til tøj og udsende.

Mange går i byen og fester flere gange om ugen. Det kræver at økonomien er i orden. D.v.s. at de bliver nødt til at tjene nogle penge. Hvis de så samtidig har andre fritidsinteresser, som de naturligvis gerne vil deltage i, kan det begynde at knibe med at døgnet har timer nok. Vi ved at søvn er vigtig for udviklingen, også for teenagere. Faktisk er det helt op til 21 års alderen vigtigt, at man får mindst 8 timers søvn i døgnet.

Teenageren mærker måske ikke umiddelbart selv, at de er ved at komme ud på et skråplan, og ofte vil de ikke høre hvad der bliver sagt, fra forældrenes side, om at de kører sig selv for hårdt.
Det er her stressen kommer krybende. Det er svært for en teenager at forstå at de kan få stress, og ofte ser de det ikke selv.

Nogle af de symptomer der kan opstå er man kan ikke sove

 

  • sover uroligt vågner om nattentænker på al verdens ting
  • har ringe appetit
  • dårlig mave hovedpine
  • kan ikke planlægge

 

Det er vigtigt, at der bliver taget hånd om teenagere med stress, inden det bliver rigtig slemt og ender med et sammenbrud. Der er kendt at har man først været ramt af stress, så er man mere modtagelig for at blive ramt igen. Man er mere sårbar i fremtiden. Derfor er det meget vigtigt at den unge lærer at lytte til sin krop, og passe på sig selv.

Det er vigtigt at man får lært at prioritere,

 

  • Hvad der er vigtigt og haster
  • Hvad der er vigtigt, men ikke haster
  • Hvad der haster, men ikke er vigtigt
  • Hvad der ikke er vigtigt og ikke haster

Det er her jeg som professionel coach kan gøre en forskel, Jeg kan hjælpe med at få prioriteret så tingene kommer i de rigtige bunker. Er man i tvivl om man egentlig er stresset eller bare har lidt for travlt kan jeg også hjælpe med at klarlægge det.