sten med kontakt sort

Generthed og nye roller, når du starte på en ny skole

2.11.10 Dmobil 110Generthed og nye roller, når du starter på en ny skole

 

Mange unge/teenager starter i disse dage på en ungdomsuddannelse. For alle er det vigtigt at komme godt i gang. Og for mange er det en mulighed for at starte på en frisk med en ”ren tavle”, en ny start. Det er nu, de skal begynde i en ny klasse, hvor ingen kender dem i forvejen. Klovnen kan lægges på hylden, hvis man ikke længere har lyst til at spille den rolle.
Den stille pige har mulighed for at vise, at hun faktisk kan og tør sige noget i klassen - og finde ud af, at det faktisk ikke er så svært at række hånden op og byde ind med det, hun jo godt ved men plejer at holde tilbage.

 

Jeg har coachet en ung mand, som lige var startet på en ny skole.
Han definerede sig selv som glad, genert, positiv og en god ven. Men han var klar over, at han var for stille og ikke fik sagt det han skulle i timerne, selvom han sad med svaret. Han vidste, at jo oftere han sagde til sig selv og andre, at han var genert, jo mere genert følte han sig. Han fastholdt sig selv i rollen som den generte unge mand, selvom han ikke selv ønskede det, men fordi det var det, han kendte og på en måde var tryg ved. 

Vi snakkede om, hvad det ville give ham at slippe sin generthed. Han var slet ikke i tvivl om, at han ved at vise mod og markere sig noget mere i klassen ville få meget mere selvtillid. Det var meget vigtigt for ham at få en god studiestart og et godt forhold til sine nye klassekammerater. Ved at være mere deltagende og mindre genert, ville han komme mere med i klassens sociale liv. Og dette er mindst lige så afgørende for et godt studieforløb som faglighed.

 Vi talte så om, hvad han var god til og hvad andre mente, han var god til. Langsomt fandt han ud af, at der faktisk var meget, der kunne være med til at give ham en god selvtillid.

Han lavede en aftale med sig selv om, at han i sin nye klasse ville:

 

  • sige mere i timerne
  • ikke bekymre sig om hvad de andre evt. tænker
  • være mere socialt aktiv
  • være glad, være positiv
  • være en god ven
  • være udadvendt
  • være mere impulsiv

 

Alt sammen ting, som han var overbevist om ville gøre studielivet lettere for ham.

Har du det lidt på sammen måde, så ring til mig og lad os tale om hvad der kan gøre det lettere at gå i skole.

Venllig hilsen Tine Bagger