sten med kontakt sort

Stress og stresshåndtering på abejdspladsen

 

Stress er kommet for at blive, og derfor bliver vi alle også nødt til at tage det alvorligt.


Stress skal stoppes i tide.

Stress er meget individuelt. Det som du kan oplever som stress, kan din kollega måske synes hun ikke kan leve uden.

Et eksempel på det er, hvis én person i en afdeling synes der er for lidt planlægning og at "alt flyder", mens en anden person med de samme arbejdsopgaver bliver stresset fordi vedkommende synes der er for meget planlægning, så der ikke er plads til kreativitet. Begge kan få stress, og begge personers stress skal tages lige alvorligt.


Stress kommer snigende, ofte gennem flere måneder eller år. Stress er en hormonel tilstand. Ved stress får man stresshormoner i kroppen. Under normale tilstande får man forholdsvis hurtigt stresshormonerne ud af kroppen igen, men ved længerevarende stress vil man have et konstant forhøjet niveau af stresshormoner.Det svarer til at man bliver ved med at hælde vand i et glas. Til sidst kan der ikke være mere vand, og det vil løbe over.

Når man er stresset vil man opføre sig anderledes end når man ikke er stresset. Man kan ikke "bare tage sig sammen." Alvorlig stress kan tage uger eller måneder at få ud af kroppen igen. Først når det er sket vil personen blive sig selv igen og kunne yde det samme som før stressen fik overtaget.

Signaler på stress hos medarbejdere og kolleger. Det er ikke altid let at observere at en medarbejder / kollega har stress, da man ikke direkte kan se det. Det er jo let at se når nogen har brækket et ben, men så let er det desværre ikke at observere stress.

 


Stressen giver sig ofte til kende på en indirekte måde som for eksempel:

Psykiske ændringer
Adfærdsmæssige ændringer
Mere distræt / glemsom / kan ikke overskue ting
Overholder ikke aftaler
Kommer i sidste øjeblik
Isolere sig
Faldende produktivitet
Mere syg end sædvanligt
Mangler fritidsinteresser
Lange arbejdsdage
Hyppige mails om aftenen og i weekender.

 


Den enkelte ting betyder ikke nødvendigvis, at en person er stresset, men det gør at man skal være opmærksom på om det kan være tilfældet.


Jeg tager hånd om din stress.